Grond bewerking

Om een perceel blauwe bessen te planten, is het belangrijk dat het perceel vlak is (egaliseren). Dit voorkomt natte plekken. Bij natte gronden is drainage aanbevolen. Vervolgens worden de plantrijen uitgezet door middel van een GPS systeem. Hierna gaan we witveen (tuinturf) aanbrengen op de plantrijen. Het is belangrijk dat de grond voorzien is van een luchtige structuur en tevens werkt deze ook verzurend voor de grond. Blauwe bessen groeien op een PH waarde van 4.5 tot 5. Als het witveen is aangebracht gaan we het vervolgens inspitten, ongeveer 25 cm diep. Hierna kunnen de ruggen (bedden) opgeploegd worden.

Er zijn twee systemen:

  1. Een rug met plastic folie.
    Dit voorkomt onkruid groei op het bed de eerste paar jaren. Er wordt voor plastic folie gekozen omdat deze altijd verkrijgbaar is en voordeliger dan antiworteldoek. Deze folie is tevens te verkrijgen met plantgaten erin.
  2. Een rug afgedekt met houtsnippers.
    Houtsnippers verminderen onkruidgroei op het bed en verdamping van water. De ruggen drogen bij warm weer niet zo snel uit.

Bij elke plantrij komen twee druppelslangen te liggen, zowel links als rechts van de plant. Dit zorgt voor een optimale waterverdeling in de rug. Door dit systeem is fertigeren meteen mogelijk. Het aanbrengen van folie en druppelslangen is in één handeling te doen met een folielegger. Vervolgens kan er gepland worden.

Film werkzaamheden: